Delicious, per què?

La Biblioteca del MMB va decidir crear el setembre de 2008 un compte a Delicious. Constatem que és una eina poc utilitzada, potser perquè és poc coneguda i l’hem d’explicar millor.
  • Què és Delicious?
    Una eina de la xarxa social per agrupar i gestionar adreces web, el que tots entenem per “favorits”, en anglès bookmarks. Només cal registrar-se per obrir un compte.
  • Si ja existeixen els agregadors de favorits per què usar Delicious?
    Perquè la primera opció limita els nostres favorits a l’ordinador on els guardem, el compte de Delicious es pot consultar sempre, des de qualsevol ordinador, només cal entrar al compte amb la nostra contrasenya i, a més a més, tothom que vagi al nostre compte de Delicious veurà els nostres enllaços.
  • Per a què i a qui pot servir el compte de la Biblioteca del MMB?
    La Biblioteca tan bon punt detecta una web que considera de qualitat i dins l'àmbit marítim l'afegeix al compte i li assigna unes etiquetes. Qui busqui al Delicious sobre un tema concret etiquetat per la biblioteca trobarà adreces interessants i més ràpidament que si les busca a través d’un buscador, normalment amb Google. Perquè a la Biblioteca hem categoritzat les etiquetes. Us recomanem el blog blogoff on expliquen de forma clara i detallada com millorar la recerca d'informació combinant les etiquetes (tags) que hem assignat a les adreces web.
  • Per què diem que és social?
    Perquè els nostres enllaços els compartim amb altres usuaris, d’un enllaç podem saber quants usuaris el comparteixen (per exemple, el nostre favorit més compartit per altres és Internet Archive que el compartim 33562 usuaris) i podem veure quins enllaços han escollit en els seus comptes i, com que poden tenir interessos temàtics semblants als nostres podem descobrir webs que no haguessim descobert d’altra manera.

podeu subscriure-us per rebre les novetats
Un servei per a vosaltres: la sindicació.
Al final de la pàgina de Delicious podeu veure el símbol de RSS, un quadradet taronja. Si hi cliqueu us podeu subscriure al nostre compte i cada cop que nosaltres hi afegim un nou enllaç favorit rebreu una notificació. Si només us voleu subscriure a un determinat tema, feu la cerca pel tag que us interessa i premeu el botó taronja, rebreu les noves incorporacions dels temes als quals us heu subscrit.

Favorits de la Biblioteca MMB
A la Bitàcola MMB teniu dos vies per arribar als nostres favorits de Delicious:
Ens voleu recomanar alguna web que no tinguem seleccionada? Aceptem suggeriments.

Drassana 18

Drassana 18
Drassana 18
Comecem un nou any i, com sempre per aquestes dates, ja teniu disponible el nou número de la revista Drassana : revista del Museu Marítim de Barcelona. Properament, el tindreu disponible en línia al portal de RACO, però si voleu, també podeu consultar els números anteriors.

En aquesta ocasió, la revista dedica el dossier a la marina mercant espanyola durant el franquisme (1939-1975), que recull una selecció de les ponències presentades a les jornades organitzades pel Museu Marítim de Barcelona el 2 i 3 de juliol de 2009, anomenades La Marina Mercant sota el franquisme. Alguns temes destacats són: la vida i obra del Capitán Fernando Arranz (1895-1972), la tragèdia del Mar Cantábrico, vaixell mercant al servei de la II República durant la Guerra Civil i els sindicats de marina mercant durant l'època franquista.

Per últim, destaquem els següents articles que formen part de la revista:
com també, recomanem les ressenyes de llibres, les noves adquisicions del museu i un recull de fotografies del Port de Barcelona durant el franquisme

Us convidem a donar un cop d'ull a la nova revista acabada de publicar.