Lloret, sempre present al Museu Marítim de Barcelona


Demà, 19 de novembre, a les 20:00 h. s’inaugura al Museu del Mar de Lloret l’exposició La Col·lecció de Lloret de Mar al Museu Marítim de Barcelona. L’exposició romandrà oberta al públic fins al 15 de gener de 2015 i mostrarà 14 objectes que formen part del Patrimoni Històric i Artístic del municipi de Lloret de Mar i que actualment custodia el Museu Marítim de Barcelona.

L’exposició mostra objectes que varen ingressar a l’MMB procedents de l’Ermita de les Alegries,  l’Obreria de Santa Cristina i de l’ Ajuntament de Lloret de Mar; així com altres objectes que han estat adquirits per compra pel Museu Marítim de Barcelona i que estan directament relacionats amb la història marítima de Lloret de Mar. 

Blanca Aurora
Entre les peces de l’exposició destaca el mascaró de proa de la Blanca Aurora, obra de l’artista Francesc Pasqual i Granés, prominent escultor tallista especialitzat en imatgeria religiosa i en mascarons de proa. El mascaró va pertànyer a la fragata Blanca Aurora construïda a Lloret de Mar l'any 1848 per Agustí Pujol. Representa la imatge de Maria Parés, filla de Silvestre Parés, capità i armador del vaixell.  

Val la pena esmentar també dos models exvots procedents de l’ermita de Santa Cristina de Lloret

Exvot de xabec
Model exvot de xabec armat amb vint-i-vuit canons que porta aparell complet i veles. Les veles del pal trinquet i messana són de color blau i blanc, a ratlles; en canvi, les veles del pal major i el floc són de ratlles blanques i vermelles. El mascaró de proa representa un cap d’animal i al timó hi ha esculpit un cap humà.  La inscripció al mirall de popa confirma el seu caràcter votiu “Exvo me fecit Francisco Fabregas 1785”.  

Exvot navili de 64 canons

I un model exvot de navili de dos ponts armat amb 64 canons, amb tres pals, aparellat amb veles quadres. El model porta tretze figuretes que representen els tripulants -desproporcionalment grans- repartits per la coberta, les taules d’eixàrcies i les cofes del vaixell. El mascaró de proa representa una figura al·legòrica amb cos d’animal i cara d’home traient la llengua. A popa apareix la inscripció “FT Fco. Barreras” que probablement sigui el nom de la persona que va fer l’oferiment a la marededéu.

Amb aquests objectes recordarem temps passats, descobrirem la relació de Lloret amb la mar i veurem la importància que va tenir la construcció naval al llarg del segle XIX en aquest indret i l'extraordinària riquesa artística que ha perdurat fins avui.

El Museu de Lloret de Mar ha programat una sèrie d'actes relacionats amb aquesta exposició. Entre les quals destaquem:
  • La Memòria històrica de Lloret a Barcelona : un patrimoni a preservar. Conferència a càrrec del Doctor Enric Garcia Domingo, cap de l'Area de Gestió de Col·leccions i del Coneixement de l'MMB. Sala d'actes de l'Ajuntament de Lloret. Dimarts 19 de novembre 2013 a les 19:00 hores
  • Restauració del model de vaixell Lince. Conferència a càrrec de la restauradora de l'MMB Carmen VázquezSala d'actes de l'Ajuntament de Lloret. Dijous 21 de novembre 2013 a les 20:00 hores
  • Dissabte 23 i diumenge 24 de novembre: Jornada de portes obertes al Museu del Mar de Lloret. Visites guiades a l'exposició (a les 11:00 i a les 17 hores)
 
 
Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona