Articles impactants, Welcome on board

Quins articles podem destacar? Aquesta és una pregunta que ens fem quan agrupem les revistes en els butlletins de sumaris. En aquesta ocasió rescatem de l'amagatall del revister tres articles perquè conviden a la reflexió.
Els que ens seguiu ja sabeu que es pot accedir als sumaris de les revistes de la biblioteca a través de la pestanaya del blog Sumaris de revistes. Els més nous són el 31 i el 32 (el 33 ja és al forn).
Consulteu els sumaris
Wind propulsion : designers wait on shipowner paticipation. The Motorship (September 2014)
Els darrers desenvolupaments en propulsió eòlica que estan encara en període de proves. L’article afirma que els armadors han de decidir-se per les avantatges de les energies renovables a través de bateries hibrides.

Welcome on boardChasse-Marée Núm 261 (août 2014)
Tracta dels mariners abandonats a la seva sort per armadors amb pocs escrúpols. Segons la Federació Internacional dels Treballadors del Transport (ITF) els casos augmenten amb la globalització. Més de 2/3 dels vaixells mercants naveguen sota bandera de conveniència, els armadors contracten els mariners a través d’obscures empreses intermediàries. És un reportatge de l’exposició "Welcome on board" que retratà la situació als ports de  Marsella, Sète, Dakar, Estambul i Algesires del 2001-2012.
Podeu consultar la fitxa descriptiva de l'exposició, les fotos de l'exposició  i aquí teniu les paraules del fotògraf Patrice Terraz:



- Marins philippins : l’exil en mer. Chasse-Marée Núm. 262 (septembre-octobre 2014)
Els ciutadans filipins es troben a totes les marines mercants, representen un quart dels efectius de la professió al món. Milers de filipins viuen i treballen repartits en vaixells escampats per tots els mars en un exili forçat per assegurar el futur de la seva família.

Són articles de molta actualitat, tot i que de desigualitats  i explotadors n'hi ha hagut sempre i la marina mercant no n'és una excepció, ja que no deixa de ser el reflex de la pròpia societat. Els vaixells són un món en espai reduït

També fa molt de temps  que ciutadans de les Filipines formen part del gruix de les tripulacions. Demà a la tarda comentem Moby Dick i a bord del Pequod el capità Ahab ja hi amagava mariners filipins.


Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona